Foto buiten

Ons Verhaal

Verleden

Wat in 1974 begon als een bedrijf met enkele varkens, groeide langzamerhand uit naar een gemiddeld gesloten vleesvarkensbedrijf met een akkerbouwtak. Jan nam in 2005 de vleesvarkens over en in 2015 ook de akkerbouw.

Reeds verschillende generaties wordt de landbouwmicrobe langs beide kanten doorgegeven want ook Veerle groeide op op een boerderij. Het zorgen voor dieren en het werken op de boerderij werd ons beiden met de paplepel ingegeven.

IMG 20220114 165036913 2

Heden

Akkerbouw en Vleesvarkens

Biggen komen bij ons op het bedrijf aan wanneer ze 10 weken oud zijn. Ze hebben dan 4 weken bij de zeug gelegen en verbleven daarna nog 6 weken in een biggenopvang. We kiezen bewust voor Belgische biggen om zoveel mogelijk stress tijdens het vervoer te vermijden. De biggen zijn een kruising van Danbred-zeugen en German Pietrain-beren. Deze kruising staat garant voor een stukje mager vlees afkomstig van sterke, stressongevoelige en sociale dieren. Wanneer de varkens slachtrijp zijn, halen wij zelf een aantal varkens terug van het slachthuis ter versnijding. Zo zijn we er zeker van dat we onze varkens leveren aan onze klanten.

IMG 20200519 121318968 MP

Op de akkers telen wij maïs, suikerbieten, granen en koolzaad. Onze maïs en granen worden bij lokale handelaars geleverd. De suikerbieten gaan na het rooien naar de Tiense Suikerrafinaderij. Koolzaad zorgt voor een extra gewas in de teeltrotatie en draagt bij aan de biodiversiteit. Rond onze akkers leggen we bloemenranden of graskanten aan in samenwerking met de VLM. Ook dit draagt bij tot de biodiversiteit. Van deze graskanten worden kleine hooibalen gemaakt die we gebruiken als verrijkingsmateriaal bij de varkens.

IMG 20210614 1617330366

Korte Keten

Twee passies van Jan, namelijk het zorgen voor zijn dieren en het bereiden van heerlijke vleesgerechten, hebben geleid tot het idee om te starten met een eigen hoeveslagerij. Na een 3-jarige opleiding tot slager, krijgen onze plannen van een eigen hoeveslagerij steeds meer vorm. We streven naar een plaats waar er rechtstreeks contact is tussen producent en consument en waarbij de koper weet wat hij eet.

Jan, Veerle en hun drie kinderen Lore, Nand en Guus zullen jullie met de glimlach ontvangen.

Foto vijf

Toekomst

Hoe zien wij onze toekomst? Momenteel broeden we op een nieuwbouw project waarbij de stal en de slagerij één geheel vormen. In de stal zullen duurzaamheid en dierenwelzijn sterk primeren. We willen onze akkerbouw hierbij betrekken door het afstemmen van onze gewassen op het voederen van de varkens. In tussentijd zal Jan met veel passie verse vleesproducten versnijden op locatie.

Je kan bij ons terecht voor het bestellen van vleespakketten en/of vlees naar keuze. Wij werken uitsluitend op bestelling; alleen zo kunnen wij ‘dagverse’ producten garanderen. Op deze manier vermijden we ook voedselverspilling. Hou zeker onze facebookpagina in de gaten om op de hoogte te blijven van de versnijdingen. Zo kan je tijdig je bestelling plaatsen en ben je zeker van een vers stukje vlees.